Děti čeká naučný program ve Skanzenu Strážnice

07.03.2012 13:16

Ve středu 28. března čeká všechny žáky základní školy exkurze do Muzea lidové kultury ve Strážnici, kde je přichystán naučný program  „Fašanky, fašanky, Velká noc ide!“ (Děti MŠ mají stejný program objednán na pátek 30. března).

Cesta skanzenem chronologicky povede od dob zimních prací, přes masopustní obchůzky s ukázkou tradičních mečových tanců i s ochutnávkou typických pokrmů. K vidění budou různé ukázky tradičních lidových řemesel, které se dříve prováděly v postním období. Společně s dívkami vynášejícími smrtku, budou mít návštěvníci možnost přenést se ze zimního období do období jara. Jaro symbolizují především Velikonoce, proto se zde setkáme s obchůzkou hrkačů, z výkladu se dozvíme vše podstatné o době Velikonoční. Nebude chybět ukázka zdobení kraslic a pletení žil. Některé z činností si děti, ale i dospělí mohou sami vyzkoušet v rukodělných dílnách.

Cena vstupného je 40 Kč / žáka + 25 Kč na autobus. Žáci se tento den budou učit pouze první vyučovací hodinu, poté dostanou svačinu a odjezd busu od školy je plánován na 8:55. Návrat je zpět kolem 12. hodiny. S sebou si žáci vezmou vhodné oblečení dle počasí, pevnou obuv, pití, v případě nepříznivého počasí také pláštěnku.